Slimme meter ook voor u?

Wat is ook al weer een slimme meter?

Zoals aangekondigd worden vanaf 1 januari 2015 straat voor straat alle kleinverbruikers voorzien van een gratis slimme energiemeter. Maar wat is ook al weer een slimme meter en wanneer krijgt u deze eigenlijk? In dit artikel legt GoedAdviesNodig het graag aan u uit!

Iedereen heeft een energiemeter in zijn woning zitten. Via deze meter worden de gas- en elektrastanden gemeten om ze te kunnen doorgeven aan de netbeheerder. Tot zover is er geen verschil tussen de meter die u nu heeft hangen en een slimme energiemeter. De slimme energiemeter geeft u echter meer inzicht in uw energieverbruik dan de huidige energiemeter dit doet. Koppel de slimme meter aan uw laptop of pc en lees waar u bijvoorbeeld op kunt besparen. Met de slimme meter krijgt u ook vaker een terugkoppeling van uw netbeheerder, omdat deze de standen op afstand kan uitlezen. Zo hoeft u nooit meer te vergeten de meterstanden door te geven.

Zoals gezegd worden de energiemeters door uw netbeheerder gratis aangeboden en straat voor straat worden de oude exemplaren vervangen. Op de site van uw netbeheerder staat wanneer u precies aan de beurt bent. Kunt u niet op uw beurt wachten? Dan kunt u er ook voor kiezen een slimme meter aan te schaffen voor 72,60 euro.

Wat moet ik doen als de meter wordt aangeboden?

Wanneer u aan de beurt bent en er wordt u een slimme meter aangeboden, kunt u drie dingen doen: de meter accepteren, weigeren of laten uitzetten. Wanneer u de meter accepteert, wordt deze geïnstalleerd in uw woning en zet de netbeheerder vervolgens de communicatiemodule aan om op afgesproken momenten de meterstanden op afstand uit af te lezen. Vervolgens ontvangt u iedere twee manden een kosten- en verbruiksoverzicht. U heeft er verder geen omkijken meer naar. U bent echter niet verplicht de meter in ontvangst te nemen. Er verandert op dat moment niets voor u. U geeft de meterstanden gewoon door zoals u dat gewend bent. Is uw meter wel aan vervanging toe? Dan wordt de slimme meter opgehangen, maar wordt de communicatiemodule uitgezet. Ook dan moet u wel zelf uw meterstanden doorgeven.

Wat kunnen netbeheerders nog meer zien dan uw meterstanden?

Niets. Netbeheerders en energieleveranciers zijn gebonden aan strenge privacyregels, zij kunnen enkel uw meter uitlezen en niet zien wat uw leefpatroon is of wat voor apparaten u in huis heeft. De energiemeter wordt in de volgende gevallen uitgelezen:

  • 1 x per jaar om uw jaarrekening op te stellen.
  • Voor een tussentijds overzicht (6 x per jaar).
  • Als u van energieleverancier verandert of verhuist naar een andere woning.
  • Wanneer aflezen noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

U kunt afwijkende afspraken maken met uw energieleverancier waarin u toestemming geeft de meter ook in andere gevallen dan hierboven beschreven uit te lezen.

Met de slimme energiemeter bent u in staat meer grip te krijgen op uw energiekosten en heeft u geen omkijken meer naar het doorgeven van de meterstanden. De slimme meter is echter niet verplicht.

 

Energievergelijker

Energie vergelijken loont volgens de consumentenbond!

Energie vergelijken en jaarlijks overstappen loont het meest volgens het laatste onderzoek van de consumentenbond.
Uit een recent onderzoek van de consumentenbond blijkt dat ieder jaar overstappen van energieleverancier en kiezen voor een jaarcontract met vaste tarieven het meest voordelig is.

Goed Advies Nodig?

Goed Advies Nodig geeft geen advies en is geen vergelijkingssite.
De artikelen en links naar de aanbieders die op Goed Advies Nodig staan vermeld, zijn in willekeurige volgorde geplaatst.

Bezoek de hieronder genoemde websites van de verschillende aanbieders!

Slimme meter ook voor u? was last modified: by
twittermail